Fotografitë nga MS Caldwell

Duke u bërë më mirë

Nga Natalie Tanke, duke jetuar në Amazon

Cila është errësira më e errët që keni përjetuar ndonjëherë? Ndoshta si një fëmijë i vogël, duke u fshehur nga përbindëshat nën shtratin tuaj. Ose mbase në një garazh parkimi të shkretë, ku ndjeheni lehtësisht viktimë e të panjohurës. Për mua nuk kam provuar kurrë errësirë ​​si Amazon natën. Por kjo nuk ishte lloji i frikshëm i errësirës ku po lutesh për dritë. Ishte një errësirë ​​e bukur. Pa shpërqendrime vizuale, ju mund të përqendroni të gjithë vëmendjen te tingujt e pyllit, të dëgjoni rrahjet tuaja të zemrës dhe të përpunoni secilin nga mendimet tuaja. Ishte një ndjenjë që unë e di se nuk mund të rikrijoj askund tjetër; ishte tepër unike për ta bërë këtë.

Duke u rritur ne kemi dëgjuar historikisht frazën "duke parë është besim". Pra, pse tropikët e ultësirës u konsideruan si një nga zonat më të larmishme të jetës? Kisha lexuar për të gjitha bimët, insektet dhe gjitarët - më besoni, i kushtova vëmendje shumë të madhe në ligjërata. Por pse ishte ky vend kaq i veçantë? Duke mos u larguar kurrë nga vendi më parë, duke e hedhur veten në Amazon dukej sikur lloji im i adrenalinës. Dhe kështu, me dy palë pantallona, ​​tre këmisha dhe një përvojë kampingu nën rripin tim, unë shkova për të.

Do të gënjeja nëse do të thoja se nuk isha i mjerë në fillim. Heck, pata një avari në fluturimin tonë nga Fort Lauderdale për në Lima për mendimin se nuk kam veshur bojë për vetulla për tre javë. Por siç kishte thënë profesori ynë Alex Trillo, "ky udhëtim do të jetë ai që ju e bëni atë", dhe unë isha i vendosur të mos e humbja këtë mundësi në verërat melodramatike. Në fakt, unë isha i befasuar se sa shpejt u përshtata në kamping, duke mësuar të shtypë lagështinë dhe të përballoja me ngrënien e barkave me oriz të bardhë. Ajo që e bëri këtë tranzicion të lehtë ishte kryesisht mjedisi dhe njerëzit përreth meje.

Unë mendoj se minuta që ajo goditi me të vërtetë ishte kur u ngjitëm në Palm Swamps. Në këtë pikë, ne po dilnim nga një magji e ftohtë dhe po hidheshim menjëherë në nxehtësinë ngjitëse dhe të mprehtë që do të prisnit nga tropikët. Si klasë të gjithë po lëviznim pak më ngadalë atë ditë, më pak të argëtuar nga majmunët që ishim mësuar.

Në kohën kur arritëm në Palmën moçale, unë isha e lodhur dhe dëshpërimisht doja të bëja një sy gjumë dhe dush të ftohtë. Në vend që të kthehemi shpejt, Michael, burri i Aleksit na bëri të ndalemi për një sekondë.

Ai dëshironte të tregonte se ne e kishim bërë atë deri në pikën më të largët që mund të ecnim në Amazon, më tej sesa shumica e njerëzve do të arrinin të udhëtonin. Një privilegj. Në atë moment më goditi që ky udhëtim, kjo mundësi, kjo përvojë ishte një privilegj i jashtëzakonshëm. Ishte e diskutueshme një nga gjërat më interesante që do të bëja ndonjëherë të bëja në jetën time. Si mësoni ndonjëherë për diversitetin nga një libër shkollor ose rrëshqitje leksionesh pasi ta keni provuar atë? E di për një fakt që nuk e mora pse të kujdesemi për tropikët, për ndryshimin e klimës, për humbjen e kaq shumë specieve dhe organizmave, derisa shkova atje.

Atëherë, si lëvizni nga një udhëtim i tillë? Kanë kaluar katër ditë që jam kthyer në Shtetet e Bashkuara dhe jam duke përpunuar përvojën time. Ndërsa në Peru takova njerëz në Cocha Cashu të cilët i kanë dhënë jetën e tyre shkencës, për të edukuar dhe informuar gjeneratat e ardhshme, megjithë shumë njerëz duke u thënë atyre jo ose duke hequr fonde.

Kam takuar individët më vetëmohues dhe mikpritës. Njerëzit pa tituj të dashuruar që sigurisht dinë më shumë për tropikët sesa do të doja kurrë. Pashë disa nga zogjtë më të rrallë në botë, mësova rreth qindra orkide dhe pashë Hipotezën Sponge në fuqi.

Kështu që, për të gjithë njerëzit atje që duhet të shpërthejnë flluskën e tyre (dhe jo, një lundrim luksoz për në Evropë nuk llogaritet), unë i inkurajoj ata të veprojnë kështu.

Një nga gjërat më të vlefshme që kam mësuar ndoshta në këtë udhëtim ishte perspektiva.

Unë mendoj se perspektiva është diçka që ne kurrë nuk mund ta teprojmë. Më shumë perspektivë është gjithmonë më e mirë, dhe perspektiva që mora në tropikët ishte jashtëzakonisht e vlefshme. Mos më gaboni, unë e dua flluskën në të cilën jetoj. Jam rritur me gjithçka që mund të dëshiroja dhe asnjëherë nuk kam menduar kurrë se si më erdhi. Por, ka shumë botë përtej Shteteve të Bashkuara.

Kjo Tokë është e madhe dhe megjithëse si individë ne përbëjmë një pjesë të vogël të saj, ekzistenca jonë ka një ndikim të madh. Kur me të vërtetë i provoni tropikët, kuptoni se shumica e problemeve tuaja ditore janë të vogla në krahasim me atë që po ndodh vërtet në botë.

Unë do ta ushqej përgjithmonë atë errësirë, ato nëntë netët e kaluara në Cocha Cashu dhe atë ndjenjën e të ecurit nëpër retë në pyllin e reve. Unë i kam dhënë fund përvojës sime Gettysburg saktësisht siç duhej të kisha, e rrethuar nga studentë dhe mentorë të tjerë të Gettysburg në një përvojë në ndryshim të jetës. Të gjithë i kemi lënë tropikët të ndjehen të frymëzuar dhe të motivuar për të edukuar atë që kemi parë dhe mësuar. Unë nuk jam i njëjti person që isha kur hipa në tropikët. Jam me mire

Natalie Tanke, duke vizituar Amazon, si pjesë e kursit të saj Biologjik Tropikal. Tanke u diplomua në 2017 në Kolegjin Gettysburg me një diplomë në biologji dhe kimi.