Acksarje të vijës së flokëve

Një Yellowlegs më i Vogël kthehet në Veri, Imazhi i Flickr

4 qershor, 1:15 PM - Unë kam vozitur në Liqenin Wollaston në Saskatchewan Veriore mjaft kohë në këtë ditë të parë të sezonit që muskujt e mi të paprovuar të forcohen. Puna ime e dimrit, puna e pafundme e prerjes dhe mbajtjes së postave të karkalecave nga pylli, më ka lënë të heshtur. Më pëlqen veçanërisht brutaliteti i trajtimit të prerjeve të prapanicës së vjetër shumë të mëdha për tu trajtuar. Për ata kam hedhur kampe çeliku me çekiçin prej tetë pound në kokrrën e tyre të shtrembër, derisa me një pop të kënaqshëm, ata u ndanë në një madhësi që unë mund të balancoja mbi supin tim. Në ditë tepër të vrazhda për të bërë punë rrethimi, pata vazhdimësi duke ecur në fundin e lumit dhe kodrat përtej; asnjë nga këto gjëra nuk më përgatiti. Kjo erë e ftohtë nga akulli, mbase, do të më pastrojë për atë që do të vijë.

1:56 PM - Unë shoh linjën e akullit përpara.

3:17 PM - Unë kam vozitur në akullin e kalbur. Ky akull pranveror, pavarësisht se sa i trashë mund të duket, ka vrima, çarje, kreshta presioni dhe pika të dobëta. Gjykimi i forcës së sipërfaqes së tij degjeneron në një akt besimi. Përpjekjet e mia për të spekuluar se sa më larg mund të shtyj përgjatë skajit të këtij akulli të kalbur para se të mbyllet plumbi i fundit vetëm sjell në shtëpi mungesën e përvojës sime. Nëse skajet e këtij akulli pranveror do të shfaqeshin pak më pak të paqëndrueshëm, unë do të konsideroja tërheqjen e kanotës në sipërfaqen e saj dhe ta përdorja atë si një slitë, me idenë që të hidhesha përsëri në kanoe kur akulli të jepte nën të kur gabova forcë. Qëndrimi në akull mbi ujë të thellë në këto kushte të sezonit të hershëm është i pamatur, dhe unë dyshoj se mund të shkoja shumë duke zvarritur kanotën e ngarkuar mbi një sipërfaqe që pothuajse asnjëherë nuk është e qetë për ndonjë distancë të konsiderueshme. Imazhi i zvarritjes së një varke mbi akull sjell përsëri shumë tregime të ekspeditave të dështuara të shekullit XIX, pasi oficerët e zotëruar të arsimuar vëzhguan pjesën e fundit të forcës së burrave të tyre në përpjekje të dëshpëruara, të dënuara nga fillimi, për të shpëtuar veten e tyre.

Ishulli i Zi, ku po e lë Otter Bay, shtrihet nga shikimi rreth kthesës. Ngecem në njolla qetësie të papritur ndërsa skajoj bregun në kanoe, në këtë ditë ndryshe me fllad.

3:35 PM - Akulli, i zhurmuar kundër vijës bregdetare nga veprimi i erës, pikon, gjë që sugjeron që ajri duhet të mbajë ngrohtësi.

4:46 PM, Kampi II - Kam arritur në pjesën kryesore të liqenit rreth dyzet e pesë minuta më parë. Akulli më ndaloi. Kur u largova nga vozitja, të ftohtët zvarriteshin nëpër shtresat e mia më të thella të veshjeve, por përpara se të godisja ndeshjen, akti i bërjes së së bashku driftwood të zbardhur dhe i copëtuar degëzat nga bredhët dhe bërja e tyre në një tepe të vogël, më ngrohu. Ishte sikur thjesht të dish se mund të kisha nxehtësi të ndihmova. Ndoshta i ftohti është pjesërisht vetëm në mendje. Mund të ndeshem me mbetjet e mbetura të akullit të pranverës për ditë të tëra.

5:42 PM - Unë mbusha gjashtë orë sot kundër erës. Kanuja ime, një eksplorues i ngarkuar rëndë nga Mad River Explorer, ngulet si një qen në erë. Unë kurrë nuk mund të pushoj në këtë erë që përballet. Ytdo herë që bëj pauzë, humbas shumë distancën e fituar. Unë kisha shpresuar ta ngurtësoja veten deri në atë pikë sa një ditë e tillë të mos dëmtonte. Nuk besoj se do të vijë në këtë jetë. Mund të jem gati aq i ngurtësuar sa do të jem ndonjëherë. Mundësia shumë e mundshme është që nga këtu e tutje, unë do të shoh më shumë atë që dikur kam qenë sesa në atë që do të jem. Si mbase një lloj ngushëllimi, shërohem shpejt.

5 qershor, 8:24 AM - u zgjova herët dhe pastaj i lejova vetes të rrokullisja dhe të varrosja përsëri në çantën e rëndë të gjumit. Pse jo? Me akullin që mbyllet liqeni ngushtësisht, ekziston pak shanse për të bërë ndonjë përparim të vërtetë. Natën, dëgjoja akullin duke u zhvendosur dhe plasur. Ndonjëherë lëvizja e akullit bëri zhurma të mëdha që vinin. Në momente të tjera më kujtoi copëtimin e kristalit. Unë e gjej veten duke dashur t'i atriboj cilësitë njerëzore ose shtazore tingujve dhe lëvizjeve të pajetë të akullit të paketave. Ndoshta unë dua të gjej diçka personale në këtë botë indiferente, që në një farë mënyre kalimi im përmes këtij vendi të bëjë një ndryshim në akull apo erë.

Në këtë mëngjes të freskët të freskët dhe me pak diell që shikon, unë mund të pushtoj veten time me më shumë sesa duke pritur. Vura re një ndarje në shiritin tim plastik. Nuk do të zgjasë sezonin. Unë u përpoqa të pretendoj se nuk i kisha vërejtur plasaritjet e vijës së flokëve në plastikën ABS të bykës së kanoe që rrezatonte nga bandat e hirit. Asnjë nga plasaritjet nuk shkon më shumë se një inç ose dy, dhe unë duhet të shikoj nga afër në dritë të fortë për ta vërejtur, por vetëm një budalla do të fillonte në këtë vend me një kanoe që i mungonte integriteti strukturor.

Këto çarje të flokëve do të thotë diçka. Kur një dramaturg fillon tragjedinë e tij, heroi i tij shkel nëpër skenë, krenar dhe me komandë; vetëm audienca, dhe mbase vetëm më e mira prej tyre, atëherë sheh të çarat e flokëve, ato dobësi të karakterit që do të kombinohen për të krijuar të metën tragjike. Pyes veten se çfarë fije floku thith një lexues, i cili i has këto faqe të verdha, të harruara, të mbushura në një sirtar të vjetër prej vitesh pas vdekjes sime, do të shohë në karakterin tim aq shumë të dukshëm për të sa i kam munguar plotësisht? Padyshim, unë e di që nëse doni të shihni një interpretim të shkëlqyeshëm të pamjes së kafshëve në qoshe, gjeni një studiues shekspirian dhe përpiquni ta bëni atë të flasë me të metën tragjike në Hamlet; diskutime të tilla i përkasin klasave të shkollës së mesme të epokës së New Deal, por rishikimi i klisheve më argëtoi.

11:15 AM - Gjatë ecjes time, kontrollova linjën e akullit. Pranë vijës së bregut, akulli ngadalë shkrihet. Drejtues të hapur ekzistojnë. Një plumb është një çarje ose hendek në akull aq i gjerë sa të lejojë kalimin. Nëse mund ta detyroja kanotën përmes një plumbi të ngushtë në ujin e hapur përtej, sa larg mund të shtrihet uji i hapur është i pasigurt. Vija e bregut përkulet nga shikimi, dhe kur shikoj drejt qendrës së liqenit, akulli mbush horizontin e largët. Nëse nuk mund ta detyroj dot këtu, një e katërta e një portage mile do të më marrë rreth këtij blloku të parë të madh drejt ujit të hapur përtej. Nëse bërja e këtij portreti krijon një avantazh që ia vlen të ndiqet, nuk di nga ato që shoh ku qëndroj.

Unë do të gatuaj para se të shkoj kamp. Nuk kam pse të këpus miellin sepse duhet të kem mundësinë të zëvendësoj çfarëdo furnizimi që përdor në njërën nga dy shtëpizat në lumin Fon du Lac, dhe nëse do të bëj portazhe rreth akullit, mund të bëj edhe unë hani disa nga ushqimet e konservuara tani sesa ta mbani në paketat e mia. Mallrat e konservuar kryesisht përbëjnë ujin dhe kanë shumë peshë për vlerën e tyre ushqimore për t'i bërë ato me vlerë të mbajnë shumë portazhe. Pjesa më e madhe e ushqimit tim është mielli, gruri i tërë, miell misri, bollguri, dhe produkte të ndryshme të thata, gjëra me pak peshë uji, por duke e ditur se do të filloja në një liqen, kam paketuar një qese të vogël me kanaçe, të cilat synoj t’i përdor para se ta has portreti i parë në Fon ​​du Lac.

12:36 PM - Për drekë, piva një lloj bukë frutash. Përzierjen themelore të bannockit, unë shtova një kuti koktej frutash - gatimi i shkretëtirës pothuajse i thellë, kur përdor një kanaçe për asgjë, por shumë mirë sipas standardeve të mia. Një term i vjetër që mund të mos jetë i njohur për të gjithë, thjesht do të thotë, do të thotë bukë e gatuar në natyrë, çdo përzierje mielli dhe uji, e hedhur së bashku në përmasa shpesh të papërcaktuara dhe të gatuara. Përzierja e bannock mund të jetë e skuqur në lëpushë derri, të pjekur në një furrë reflektimi, në një shkëmb të sheshtë, ose të plagë rreth një ngjyre jeshile dhe të pjeket mbi qymyr. Thithja dhe sasia e lëngut të shtuar kontrollojnë konsistencën. Mund të jetë i butë dhe i thërrmueshëm ose i gatuar deri në pikën që do të mbajë për ditë me radhë në një xhep të lirshëm. Kërkesat e vetme janë mielli i një lloji, i lëngshëm dhe imagjinatë. Aftësia për të pasur bukë në mes të askund nuk është një luks, edhe nëse ajo bukë e njëjtë e bërë saktësisht mund të nuhatet në mënyrë të dyshimtë në një kuzhinë të mirë.

Një lexues në këto faza të hershme mund të ketë më shumë interes të dëgjojë pse unë dua të jetoj aq shumë nga jeta ime në shkretëtirë sesa në recetat e mia të parave, por shpjegimi del nga bërja e bukës. Ishte korja ime, e shihni. Ata qeshën. Tani ju e keni atë, sekretin tim të thellë. Katarsis, thonë ata, është e mirë për shpirtin. Ata që mbajnë një pozitë të tillë priren të jenë thashetheme ose terapistë, njerëz në gjendje të përfitojnë nga indekrecionet e të tjerëve

01:00 PM - Distanca prej afro shtatë miljesh, ku unë vendos këtë kamp nga pika e fillimit dje, duket e arsyeshme. Unë jetoj në frikë të vazhdueshme për të humbur veten në këtë vend të pamasë, dhe mbërthehem në koleksionin tim të vogël të aftësive dhe mjeteve të lundrimit. Nga këto aftësi, vetëm trekëndëshi do të më japë një vendosje të besueshme të denjë për më shumë besim sesa një hamendje më e ashpër. Duke marrë lexime nga busulla nga dy pika që hidhen jashtë liqenit - tre është më mirë nëse i kam ato - mund të vizatoj një vijë të drejtë nga këto pika të njohura në këndin e mbajtjes që busulla më jep. Për të gjetur pozicionin tim në hartë, shënoj se ku kryqëzohen linjat. Përveç busullës sime, mjetet e mia më të çmuara të lundrimit janë hartat e mia. Unë humbas një precizion kur harta nuk është më e detajuar se seria 1: 250,000ths, ku një inç është i barabartë me 250,000 inç në tokë ose përkthehet në një inç më të pranueshëm është i barabartë me katër milje. Si një masë ekonomike dhe peshë, unë nuk bleva grupin e plotë të hartave 1: 50,000th, më të hollësishmet në dispozicion. Koha do të më tregojë nëse zgjedhja ime ishte një gabim.

Maja e asaj që unë marr si Gadishull Ashley qëndron në një tetëdhjetë gradë që mban pozicionin tim aktual. Më veriori i dy ishujve të afërt ndodhet atje në gjashtëdhjetë e tetë gradë. Në lindje, bregu shtrihet diku mbi horizont. Duke sjellë këto dy rreshta nga pikat e njohura në këndin e saktë të leximit të busullës në kryqëzimin e tyre, mund të vendos vendndodhjen e kampit tim brenda njëqind metrash. Njohja e vendit tim në botë me një precizion të tillë, bën diçka të rëndësishme për ndjenjën time të mirëqenies, edhe pse e di që nëse do të më duhej të gjeja rrugën për të dalë nga këtu, do të më duhej të tërhiqja të njëjtën vijë bregdetare që ndoqa.

3:20 PM - Unë nuk mund të bëja rrugë përpara në akull me harkun e kanotës sime, dhe nuk mund të gjeja një plumb të hapur, që do të thotë se do të portretizoj. Për qëllime praktike kjo portret nuk më fiton asgjë sepse do të më çojë vetëm në shtrirjen e shkurtër dhe të hapur të ujit përtej, dhe pasi të vozis për një distancë të vogël, akulli do të më bllokojë edhe një herë. Nëse do të kisha durimin të prisja, brenda pak ditësh i gjithë ky akull do të shkrihet ose ka më shumë të ngjarë të shpërthejë sa duhet në një stuhi të ngrohtë pranvere për të lënë drejtimet e gjera që më duhen. Ideja për të thirrur nervin të pres vetëm ka edhe më pak tërheqje sesa shtytja përmes shkurreve të pandërprera me veshje.

Kjo vijë bregdetare induluese e Liqenit Wollaston alternon midis ndeshkimit të parvazit të shkëmbit me zonat e tij të mprehta, të lirshme të gurit dhe zonat pranverore të myshkut sphagnum, ku secili hap përfshin përgjumje dhe fundosje. Asnjë shtigje, shtazore apo njerëzore, nuk ndjek vijën bregdetare. Për të përshkuar kërkon katër udhëtime për çantat. Me përjashtim të çantës më së shumti të ngarkuar me rrobat e mia, këto pako portage në këtë fillim, të ngarkuar me të gjithë ushqimin dhe karburantin tim, mund të peshojnë mbi njëqind paund copë. Unë në të vërtetë nuk e di sa peshë po mbaj, dhe nuk jam i sigurt se dua. Unë nuk kam forcën për të lëvizur një pako që peshon mbi njëqind paund nëpër tufën e pandërprerë, kështu që nëse nuk e di që po e bëj atë, atëherë është njësoj sikur të mos jem. Për ta bërë atë në këtë tokë të ashpër dhe furçë të trashë, unë shtoj një udhëtim të veçantë për sendet më të mëdha: rastet e hartës, rastin e shufrës dhe vozitjet, gjëra që varen në bredhin e rritur të ngushtë. Kanuja kërkon një bartje të vetin. Gjymtyrët bredh varen ulët në tokë dhe të trasha kjo afër liqenit, por shpesh rriten në njëzet metra ose më shumë në ato xhepa të mbrojtura nga më të këqijat e erës dhe të ftohtit. Kudo rritjet rriten afër së bashku. Për të ecur përpara unë gjymtyrë pemë me sëpatë kur nuk mund t'i pranoj sa duhet me peshën e trupit tim për të kaluar.

6:33 PM - Unë kam mbaruar portatet dhe shikoj ujin e pastër përpara. Sa e mirë që është realizuar portreti im mbetet për tu parë. Unë do të ngarkoj kanotën dhe do të vazhdoj të ngjishem lart liqenit. Qielli është ajo blu e mprehtë speciale që duket se shihet vetëm mbi akull. Një fllad i lehtë luan me skajet e pahijshme të rrobave të mia dhe gjymtyrët më të imëta të bredhit. Një burrë nuk mund ta ndiejë këtë erë të vogël ngacmuese dhe të mos ndiejë nevojën për të lëvizur.

10:15 pasdite, Kampi III - Kam hipur deri në nëntë në një liqen të qetë. Kam punuar rrugën time nga Otter Bay dhe mbi trupin kryesor të Wollaston Lake. Unë shoh përsëri vijën e akullit, ku do të ndalojë përparimin në mëngjes.

Kam lënduar në shumicën e vendeve të vjetra, shpatullën e djathtë, hipin e duhur, këmbët, asgjë serioze. Dhimbja, sidoqoftë, bëhet më e njohur dhe më pak e frikshme me secilin vit ndërsa shtrëngoj veten me këtë punë të sezonit të hershëm dhe përgatitem për atë që do të vijë.

Unë bëra disa copa duke u vendosur sonte. Së pari, më duhej të hidhja një shteg me boshtin përgjatë furçës së vijës bregdetare për të shkarkuar kanotën, dhe sapo të zgjodha vendin e tendës, vura re një bredh të madh të vdekur që mbështetej mbi të. Edhe në këtë qetësi të vdekur, nuk mund të flija nën të. E preva dhe e lëviza. Drita venitet shpejt.