Hiking në kampin bazë të Thalay Sagar dhe Kedar Tal - Një histori me Foto

Thalay Sagar (6902m) dhe liqeni KedarTal (4900m)

Ishte 16 Tetori 2016 dhe alarmi ra në 4:30 të mëngjesit u zgjova me këmbë të lënduara dhe të lodhur, Ftohtë nuk po ndihmonte as !. Ishte dita ime e 25-të e vazhdueshme e shëtitjes në Himalajen Indiane dhe pikërisht një ditë më parë u ktheva nga kampi Tapovan dhe Mount Shivling Base sipër Gaumukh (burimi i lumit Ganga) duke mbijetuar një rënie merkuri prej gati -15 gradë celsius.

Sot, unë isha për t'u larguar për në kampin bazë të Kedar Tal dhe Thalay Sagar. Aq sa isha i emocionuar për rritje, unë isha skeptik ndaj të panjohurës. Unë kisha folur me banorë të shumtë dhe ata këshilluan që gjurmët të ishin të këqija dhe kishte seksione ku duhej të kryqëzoheshin seksione duke përdorur të katër gjymtyrët dhe të ngjiteshin në fytyrat shkëmbore me pika pothuajse njëqind metra. Ishte gjithashtu një seksion që kërkonte një të bënte disa kryqëzim të çmendur të lumit Kedar Ganga.

Ndërsa dola, u njoha me një ekip të përbërë nga një çift kanadez në të 40-tat, udhëzuesit e tyre, 2 dergues dhe një kuzhinier, kështu që u bashkova me ta për pak. E emocionuar ndërsa jam zakonisht në male, po lëvizja shumë shpejt në krahasim me grupin kanadez. Pas një ngjitje të pjerrët, pati një pjesë të rrezikshme ku derëtarët pushuan për një kohë duke pritur theiftin Kanadez. Unë u thashë atyre, do të drejtohem menjëherë dhe shpresoj t'i takoj në Kedar Kharak bazuar në mënyrën se si shkon ajo ditë.

Transportuesit që pushojnë gjatë rrugës Kedar Tal

Kampi bazë Thalay Sagar është një rritje 3 ditore, nëse keni nevojë për aklimatizim. Sidoqoftë, nëse jeni i aftë, mund ta përfundoni rritje në një ditë e gjysmë.

Shtë gjëja e çuditshme në male, gjithë lodhja thjesht zhduket pasi të jeni përsëri në shteg. Unë gjithashtu isha më e sigurt që kur arrita të paketoja disa ushqime, pasi planifikoja të përfundoja rritje në një ditë në krahasim me 3 ditët më të gjata që provojnë shumica e njerëzve. Kështu që, racioni i një dite do të mjaftonte.

Një shëtitës nga grupi kanadez, En-rrugë Kedar Tal

Shumë shpejt e kisha lënë grupin pas dhe u nisa vetë. Pengesat kryesore në shteg janë në kampin bazë të Bhoj Kharak, Kedar Kharak dhe më pas KedarTal / Thalay Sagar. Uditërisht, atë ditë nuk takova askënd tjetër.

Pyjet e bukura alpine Kedar Tal / Thalay Sagar

Pas ecjes me 2-3 km, njeri kap shikimin e parë të Thalay Sagar. Gjatë gjithë rrugës, mund të shijoni Ngjyrat e vjeshtës të Garhwal Himalaya.

Glimpi i parë i Thalay Sagar para Bhoj Kharak

Pas arritjes së Bhoj Kharak, njeriu duhet të kalojë një seksion vertikal të rrezikshëm në të katër gjymtyrët për të arritur me siguri në anën tjetër. Unë u përshëndet nga bharals (Himalayan Dele Blue) sapo arrita Bhoj Kharak. Ata ishin rreth 30 prej tyre dhe filluan të zhduken në shenjën e parë të ekzistencës time njerëzore.

Delet (bharals) blu Himalayan në Bhoj Kharak përfshijnë Kedar Tal

Pas një rritje të mëtejshme, fillova të shoh shenjat e këmbëve të ariut dhe më pas ato u zhdukën krejt papritur për disa km. Vetëm më vonë, grupi kanadez më njoftoi se kishin parë një ari me fëmijë duke më ndjekur nga distanca, por nuk kishte asnjë mënyrë për të alarmuar pasi ata me siguri po më ndiqnin nga 3-4 kilometra.

Si shënim, unë tashmë e dija që arinjtë dhe leopardët në Uttarakhand në përgjithësi nuk do të sulmonin nëse nuk i provokonit ose ju i befasonit me pamjen tuaj të papritur, kështu që unë isha mirë pasi ariu do të kishte zgjatur në shikim të parë për mua me shpinës time të madhe!

Sensori i lëvizjes Kamera për Leopardët e Snow.

Më thanë, të shohësh një leopard dëbore është një mundësi në këtë rajon dhe sigurisht që ndjehet kështu për shkak të bollëkut të deleve Blue Himalayan, vakti i preferuar i Leopardit të Dëborës.

Ndërsa dikush ecën më tej gjurmët, Bhrigupanth (6772m) dhe Thalay Sagar (6904) të dy paraqiten në lavdi të plotë.

Bhrigupanth (Majtas) dhe Thalay Sagar (djathtas) siç shihet afër Kedar Kharak

Më tej gjurmët, duhet të zbrisni disa metra për të kaluar lumin Kedar Ganga ndërsa ecni mes zonave Rock-Fall dhe Landslide.

Lumi Kedar Ganga ushqehet nga akullnajat nga Thalay Sagar dhe Bhrigupanth dhe ujërat e Kedar Tal (liqeni). Kedar Ganga takon Bhagirathi në Gangotri dhe konsiderohet kontributi i Shivait në Ganges të fuqishëm dhe të shenjtë.
Lumi Kedar Ganga (burimi shtrihet diku në akullnajat Kedar Tal, Thalaya Sagar / Bhrigupanth)

Pasi, lumi u përshkua disa herë, duhet të fillojë një raund tjetër të ngjitjeve të pjerrëta vetëm për të parë mbrapa dhe për të parë atë që ai ka lënë pas dhe të shikojë më tej për të frikësuar pamje frymëzuese të maleve të bukura.

Së shpejti, arrita në Kedar Kharak për t'u përshëndetur nga më shumë dele Blue Himalayan dhe pamje të bukura të Thalaya Sagar. Kedar Kharak (alt: 4300m) është hyrja e fundit e livadhit alpin Kedar Tal.

Unë hodha shpinës së rëndë dhe u ula për një kohë më të gjatë, thjesht duke u çlodhur dhe duke shikuar majat e bukura që më rrethuan.

Vendi i kampit në Kedar Kharak me pamje nga Thalay Sagar, Bhrigupanth dhe përrenjtë e ndryshëm të lumit Kedar GangaVendi i kampit në Kedar Kharak me pamje nga Thalay Sagar, Bhrigupanth dhe përrenjtë e ndryshëm të lumit Kedar Ganga

Kedar Kharak ishte aty, unë vendosa të pushoj për ditën dhe të shkoj në Thalay Sagar të nesërmen dhe të kthehem në Gangotri atë.

Dele Blue Himalayan (Bharals) në Kedar Kharak

Mëngjesin tjetër ishte i ftohtë dhe përtacisht rrëshqet nga tenda. Vetëm rreth orës 7 të mëngjesit fillova për kampin bazë të Thalay Sagar dhe Kedar Tal.

Kalimi i disa akullnajave gjatë rrugës Thalay Sagar

Pothuajse atje! Kedar Tal në një lartësi prej 4900m është një nga liqenet më të larta në Himalaya dhe Nën-kontinentin aziatik

Afrohet kampi bazë dhe Kedar Tal.Deri afërNjë pamje tjetër e liqenit dhe maleve

Ngrihet në 6904 metra mbi nivelin e Detit, Thalay Sagar është një mal në Gangotri Group të majave në Himalaya perëndimore Garhwal. Shtë më e dukshme për të qenë një kulm dramatik në shkëmb, i pjerrët nga të gjitha anët dhe një çmim i famshëm për alpinistët. Ai u ngjit për herë të parë në 24 qershor 1979 përmes montimit dhe kreshtës veriperëndimore dhe që andej në të gjithë bandën e shistores së North Face nga një ekip anglo-amerikan që përfshin Roy Kligfield, John Thackray dhe Pete Thexton

Së shpejti, ishte koha të largoheshim por jo para se të shikonim edhe një herë dhe të mos dëshironim të ktheheshim përsëri në civilizim!

Bhrigupanth (Majtas) dhe Thalay Sagar (Djathtas)

U deshën 6-7 orë të tjera për të zbritur nga Kedar Tal në Gangotri që u bë me shpejtësi rrufeje. Ishte padyshim një rritje që do të qëndronte me mua për një kohë të gjatë. Bukuria e dukshme e Liqenit të Kedarit, pamjet e fuqishme të Thalay Sagar dhe gjurmët e bukura janë thjesht jashtë botës.

KedarTal përbën një rritje të shkëlqyeshme nga Gangotri përveç Tapovan, Nandanvan, Raktvan dhe Kalindi Khal Ekspedita ndër të tjera!

Nëse ju pëlqeu tregimi, ju lutem pëlqeni, ndajeni, komentoni etj :)