Jordan (pjesa II)

Shoqata Al-Hannouneh për Kulturën Palestineze (جمعية الحنونة للثقافة الشعبية)

Sot një grup prej nesh morën pjesë në një aktivitet të organizuar nga Shoqata Al-Hannouneh mbajtur në festimin e kulturës palestineze. Enët tradicionale palestineze u shërbenin, të gjithë mbanin veshje tradicionale, dhe arti i bukur dhe vepra artizanale të tjera të bëra me dorë ishin në shitje.

Mjekët pa Kufij dhe Rrënojat Romake të Jerashit, Jordania Veriore

Në mëngjes, vizituam zyrën e Mjekëve pa Kufij në qytetin verior të Irbid, ku shumica e refugjatëve sirianë janë të vendosur për shkak të afërsisë me kufirin verior. Pasi vizituan objektin, një çift mjekësh ndanë përvojat e tyre duke punuar në zona aktive të konfliktit në të gjithë botën dhe më pas diskutuan se si krahason kriza Siriane. Shumë raportuan se kjo ishte një nga situatat më të këqija që ata kishin hasur për shkak të shkallës së dhunës, armëve të përdorura dhe sasisë së madhe të njerëzve në nevojë të madhe për kujdes.

Pas drekës u nisëm për në Jerash. Ky qytet 6,500+ vjeçar konsiderohet të jetë një nga qytetet më të ruajtura krahinore romake në botë, dhe vetëm gërmuar së fundmi në 70 vitet e fundit. Qyteti ka rrugët e tij të asfaltuara, disa tempuj, teatrot, sheshet publike, burimet dhe muret e larta të qytetit. Kemi kaluar rreth tre orë duke ecur nëpër rrugë dhe duke eksploruar tempujt, por mund ta kishim kaluar me lehtësi tërë ditën.

Ekskursioni verior: Umm Qais, Shpella e Jezusit dhe Kalaja Ajloun

Ekskursioni verior filloi me qytetin e lashtë të Umm Qais, ku në një moment, ju mund të shihni një total prej tre vendeve (Izraeli, Siria dhe Palestina) së bashku me Detin e Galilesë dhe Golan Heights të okupuar Izraelit. Umm Qais mban rrënojat e qytetit të Decapolis të Gadara, që datojnë nga 218 para Krishtit. Ka edhe mbetje të fshatit të epokës osmane nga shekulli i 18-të brenda qytetit antik që dukeshin plotësisht jashtë vendit. Në një shënim tjetër, sipas Biblës, këtu ndodhi që Jezui kreu mrekullinë e derrit Gararene. (Unë nuk e di se çfarë ishte.)

Ne qëndruam gjatë natës në rezervën e natyrës Ajloun, e cila mbulon 13 km dhe është shtëpia e Hyena Striped, Indian Crested Porcupine, and the Arabian Wolf. Tre-në-një kabinë dhe pa wifi inkurajuan një kohë cilësore serioze me të gjithë dhe ishte një frymë e mirëfilltë e ajrit të pastër në krahasim me Ammanin e ngjeshur.

Ekskursioni tjetër ishte në një vend që quhej fjalë për fjalë "Shpella e Jezusit", ku Jezusi dhe 40 dishepujt e tij thuhet se kishin qëndruar të fshehur ndërsa iknin Romakëve. Brenda, kishte dy tunele shpëtimi, njëra prej të cilave arkeologët nuk kanë qenë në gjendje ta lokalizojnë fundin.

Jashtë jashtëzakonisht afër rrënojave të asaj që disa arkitektë pretendojnë se janë kisha më e vjetër në botë që daton nga 250 pas Krishtit. Tjegull e bukur mozaiku mbulonte dyshemenë e kishës, me fotografi dhe mbishkrime greke dhe latine.

Ndalesa e fundit, Kalaja Ajloun ishte pa dyshim faqja më interesante që kemi qenë. Kalaja islamike daton në shekullin e 12, e ndërtuar nga një prej gjeneralëve të Saladinit dhe kishte një rëndësi të madhe strategjike gjatë kryqëzatave. Nga një nga postimet kryesore, një pëllumb mund të transportonte mesazhe në Kajro, Damask, Jeruzalem dhe Bagdad brenda 24 orësh.

Dana Natyrore Rezervë dhe Petra By Night

Petra

Wadi Rum (Lugina e Hënës)