Mësoni të :)

Farë ju bën njerëzor?

Gjëja e fundit që mbaj mend është mjeku që më kërkon të numëroj prapa.

10… 9… ndizet.

Zgjohem nga operacioni oral në një farë mërzi. Unë ngrihem lart dhe mbaj mend: është një e martë. Unë duhet të jem në zyrë. Por unë jam këtu në këtë dhomë që erë si sanitizator i duarve, jashtë mendjes time, me U2 duke luajtur në sfond. Ata nxorën shtatë dhëmbë nga goja ime. Katër dhëmbë mençurie, dy premolare dhe një kunj anësor. Do të kishte qenë tetë, nëse anësoreja ime tjetër do të rritet, por për habinë tonë nuk mund të gjendej askund. Në moshën 26-vjeçare, unë jam në kryeministrin e jetës time, gati të marr parantezë dhe të kem përvojën më të cilën vuajnë 14-vjeçarët.

Unë jam i shqetësuar për punën, kështu që unë bëj atë që çdo profesionist i përgjegjshëm do të bënte dhe i bëj kolegët e mi Sphero. Vetëm për të kontrolluar. Bandat mjekësore vareshin nga goja ime dhe unë përpiqem të dialogoj, por, në argëtimin e tyre, në mënyrë madhështore dështojnë. Shkoj ne shtepi. Droga iki, goja ime shërohet, metali është instaluar, dhe i kaloj dy vitet e ardhshme duke pretenduar se nuk buzëqesh.

Dita për të hequr sytjenat më në fund vjen dhe nuk mund të isha më i emocionuar. Pas telave metalikë, kllapa qeramike dhe çimento ortodontike diçka e huaj më zbulon mua. Nje buzeqeshje. Sidoqoftë, kjo tipar i porsaardhur pati një pengesë shumë të vërtetë. Nuk dija të buzëqeshja normalisht - të paktën, jo me dhëmbët. Do të praktikoja gjatë ditëve dhe javëve me miqtë duke pyetur: "si duket kjo?" pasi i tregova me dhëmbë dhëmbët nga një kuriozitet i përgjithshëm për të përmirësuar buzëqeshjen time.

Si fëmijë, më pëlqente të buzëqesha, por më pas u rrita. Kam parë të vërej se buzëqeshja ime ishte larg nga e përsosura dhe nuk kisha arritur të rritet siç duhet me identitetin tim. Më i moshuar u bë nervoz për një gjë shumë sipërfaqësore që ndikoi në pamjen time fizike, por më thellësisht, vetëvlerësimin dhe imazhin tim.

Nëse psikologu i ndjerë Abraham Maslow ishin rreth e rrotull, ai mund të shpjegojë përvojën e fiksimit të buzëqeshjes sime si kjo: është "neuroza si dështim i rritjes personale". Neuroza është një "aftësi e dobët për t'u përshtatur me mjedisin, modelet e jetës dhe për të zhvilluar një personalitet më të pasur, më kompleks, më të kënaqshëm". Neurozat mund të shprehen përmes shumë veprimeve vetë-depresuese, si - bërja e nevojës në një marrëdhënie, gjatë analizimit të një situate, krahasimi obsesivisht i vetvetes me të tjerët, kontrollimi i detyrueshëm i mediave sociale, etj.

Këto sjellje njihen si të meta në psikologjinë njerëzore dhe, sipas përcaktimit të Maslow, zhvillohen për shkak të dështimit të rritjes si individ. Sipas studimeve të Maslow, dështimi për të rritur identitetin tuaj mund të lindë nga rrethana individuale të jetës që nuk varen plotësisht nga ju, si gjenetika apo mjedisi. Por ajo që është në thelb njerëzore është nevoja për tu bërë kush ose ajo që duhet të jesh. Ai ndan më shumë në fragmentin vijues:

"Në pothuajse çdo qenie njerëzore, dhe sigurisht në pothuajse çdo fëmijë të porsalindur, ekziston një vullnet aktiv drejt shëndetit, një impuls drejt rritjes ose drejt aktualizimit të potencialeve njerëzore. Por menjëherë ne jemi ballafaquar me realizimin shumë pikëllues që e bëjnë kaq pak njerëz. Vetëm një pjesë e vogël e popullsisë njerëzore arrin deri në pikën e identitetit, ose të vetvetes, njerëzimit të plotë dhe vetë-aktualizimit. Edhe në një shoqëri si e jona e cila është relativisht një nga më fatlumët në faqen e dheut. Ky është paradoksi ynë më i madh. Kemi impulsin […] atëherë pse nuk ndodh më shpesh? ”
A. Maslow - Arritjet më të largëta të natyrës njerëzore - f. 45

Jemi në këtë shoqëri të mrekullueshme, por njerëzit pranojnë të jenë normal si normë. Në realitet, normale është një lloj sëmundje - një mesatare ose ngecje që sakaton dhe stunts kush jemi në të vërtetë. E kundërta e neurozës është një gjendje e qenies ku një person rritet për të aktualizuar potencialin e tyre. Dhe në ndryshim nga norma e pranuar, norma natyrore është një mendim drejt rritjes, kuriozitetit dhe vetë-vetëdijës.

Ekziston një thirrje e padukshme që njerëzit të zhvillohemi në njerëz që kanë aftësinë të përballen me betejat e jetës së përditshme. Vetë-përmirësimi radikal na çon në një rrugë për të zbuluar qëllimin dhe arsyen tonë gjithnjë e në zhvillim. Ky proces mund të krahasohet me një acorn që rritet dhe bëhet një pemë - acorn ka pasur potencialin për një pemë brenda saj gjatë gjithë kohës. Një shoqëri që mund të dalë nga këta njerëz të rinj do të lulëzojë. Pra, në botën tonë të tanishme, si mbjellim më shumë pemë?

Po eksploroj Tajlandën me miq të rinj. Ne jemi në një plazh dhe ndalemi për të bërë një foto në grup. Kanë kaluar disa muaj që kanë hequr formatimin e teksteve, dhe unë jam duke filluar të marr një varje nga kjo gjë e buzëqeshur. Unë mendoj mbrapa, krenar për përparimin që kam bërë, dhe fillon të formohet një nuhatje natyrale.

Dështimi i buzëqeshjes sime të rritet me identitetin tim, dhe gatishmërinë time për ta rregulluar atë, është kujtesa ime: pavarësisht se ku jam, nëse dhëmbët e mi janë në mënyrë perfekte të drejta apo duke luftuar njëri-tjetrin për fazën qendrore, mbaj mend që kam fuqinë të zgjidhni qëndrimin tim ndaj botës. Asnjëherë nuk është vonë për ta ndryshuar atë.

Maslo aktualisht është në beta. Regjistrohuni për hyrje të hershme në faqen tonë të internetit.