Përvoja ime duke qëndruar me 35 familje pritëse në një vit

Familjet pritëse

Familjet pritëse janë familje që ftojnë një student nga një vend tjetër në shtëpinë e tyre për një kohë të caktuar. Kjo i jep studentit mundësinë që të kënaqet me atë kulturë dhe të ndajë edhe mënyrën e tyre të të jetuarit. Të jesh nikoqir është i përballueshëm (zakonisht falas) dhe ju jep një shtëpi dhe fytyrë të këtij vendi.

Gjatë udhëtimeve të mia me një organizatë të quajtur "Up with People", unë mbeta me mbi 35 familje të ndryshme pritëse! Unë nuk mund t'ju sqaroj se sa shumë e një përvojë mësimi ishte kjo për mua. Sytë e mi u hapën për pamjet që nuk i kam parë kurrë, ushqime që nuk i kam shijuar kurrë dhe gjuhë që nuk i kam dëgjuar kurrë më parë!

Me të vërtetë, unë mendoj se kam fituar më shumë njohuri për të udhëtuar për një vit sesa në të katër vitet e shkollës së mesme (dhe familjet pritëse kishin shumë lidhje me këtë)! Familydo familje që më priti mua më mësoi një gjë ose një tjetër që më hapi sytë nga gjërat që nuk do t'i shikoja ose mësoja në shkollë.

Përvoja ime në lidhje me njerëzit

UWP është një organizatë arsimore jofitimprurëse me të cilën kam udhëtuar nga korriku 2016-korrik 2017! Shtë një grup i mbushur me 100 njerëz nga 20 vende të ndryshme me një mision për të përhapur një mesazh shprese në të gjithë botën. Gjatë udhëtimeve të mia, bëra vullnetare, performova dhe qëndrova me familjet pritëse!

Kur isha më i ri, kurrë nuk kam menduar se do të qëndroja dhe do të flija në një shtëpi të huajve në anën tjetër të botës. Por hej, vetëm vitin e kaluar u bëra 18 vjeç dhe e bëra atë! Ata mund të kenë qenë të huaj në atë kohë, por pasi u pritën nga ata, ata u bënë familje. Tani, mund të them që kam familje në të gjithë botën!

Familjet pritëse të SHBA

Gjatë gjithë turneut në Shtetet e Bashkuara, unë qëndrova me rreth 20 familje të ndryshme pritëse. Secila prej tyre më la me kujtime që nuk mund të ishin krijuar nëse do të qëndroja në një hotel!

Për një javë, unë u bëra të qëndroja me një familje Mormon e cila më mësoi shumë rreth fesë Mormon dhe mënyrën se si ata jetojnë. Dhe në Montana, unë jetoja në një fermë, duke u kujdesur për kafshët e fermës dhe madje u detyrova të drejtoja një traktor, të cilin nuk e kam marrë kurrë shansin ta bëj më parë!

Familjet pritëse meksikane

Unë kam qenë vetëm në Meksikë për një muaj jashtë vitit të udhëtimit, por prapë isha pritur nga tre familje të ndryshme pritëse. Sa herë që vizitoja Meksikën para se të hyja në UWP, isha gjithmonë * duke qëndruar në vendpushimet përgjatë bregdetit dhe në pjesët turistike të vendit. Të presësh në Mexico City ishte një skenë krejt e ndryshme e vendit sesa ajo që isha mësuar.

Ndërsa isha duke vizituar, ishte festimi i "Ditës së të Vdekurve" (i njohur si "Día de Muertos" në Spanjisht). Nëse nuk do të qëndroja me një familje pritëse për këtë, e gjithë festimi do të kishte qenë ndryshe.

Familja ime pritëse më çoi në vendet e fshehta në qendër të qytetit që dinë me të vërtetë vetëm vendasit. Ata më lanë të vështroj në të gjitha dyqanet dhe aktivitetet e ndryshme që u ofruan. Dhe madje më treguan traditat e tyre që ata bëjnë për atë festë.

Një tjetër gjë që mësova ishte sa tacos meksikane mund të hanë (e kuptova shumë ... por jo kjo shumë)! Kishte dy herë në muaj, kur mbaroi ora 2 e mëngjesit dhe prindërit e mi pritës ende thanë: "Hej, le të shkojmë të na marrësh disa tacos al pastor!". Por seriozisht këto tacos janë më të mirët ... duhet t'i provoni; P

Prindërit e mi Pritës që festojnë Ditën e Mbretërve! Ngrënia e skuqurave dhe majonezës, e zakonshme… dhe veshja me Portokalli, ngjyra kombëtare e Hollandishtes!

Familjet pritëse evropiane

Në Up With People, qëndrova me rreth mbi 10 familje të ndryshme evropiane të presë. Nuk mund t'ju përshkruaj shokun e kulturës që kalova kur udhëtova nga Meksika në Evropë me kastin. Ishte goxha intensiv, vendet janë kaq të ndryshme.

Imagjinoni të jeni në një sauna me familjen tuaj në Finlandë. Prindërit tuaj të presë janë plotësisht të zhveshur dhe po gatuajnë një renë brenda saunës… interesante, apo jo? Po… Unë ju thashë, kjo është një herë në një përvojë jetësore që nuk mund të merrni askund tjetër! Më pëlqeu gjithashtu të kisha “Fika” (traditë kafeje dhe pastë) çdo ditë, ndërsa qëndroja në Suedi.

Festimi i ditës së King ishte një shpërthim kur isha në Hollandë në Prill. Meqenëse është një nga festimet më të mëdha të Hollandës, nuk mendoj se do të dija të bëja vetë. Por për shkak se unë po pritesha nga vendasit, ata e dinin saktësisht se ku mund të më merrnin mua që të mund ta shijoja këtë festë në maksimum. Nuk vonoi shumë kur u vendosa në qendër të qytetit "Hagë" në festival dhe kombet më të mëdha të tregut të pleshtave për të nderuar ditëlindjen e mbretit Willem-Alexander!

Nëse keni mundësi, shfrytëzojeni!

Secila familje pritëse ishte e ndryshme edhe sikur të ishin nga i njëjti vend apo edhe nga shteti! Do familje ka stilin e tyre unik të të jetuarit. Qëndrimi në familjet pritëse ju ofron një përvojë që nuk mund të merrni në hotele, vendpushime dhe vende të tjera akomodimi.

Unë kam qenë në gjendje të marr kohën dhe të pyes për secilën kulturë dhe traditat e tyre. Madje, duhet t'i festoj me familjet gjithashtu! Ndërsa qëndroja në shtëpitë e tyre, unë gjithashtu u përpoq të provoja ushqimin e tyre vendas dhe të mësoja gjuhën e tyre, sa e lezetshme! Kjo ishte një mundësi mbresëlënëse që më hapi sytë nga gjërat që nuk do t’i shihja ose mësoja kurrë askund tjetër.

Familjet pritëse janë fjalë për fjalë më të mirat! Nëse keni mundësinë të qëndroni me një ose dy, unë sugjeroj të merrni ofertën!

A keni qëndruar ndonjëherë me një familje pritëse? Apo akoma më mirë, a keni pritur një student ndërkombëtar?

Unë do të DASHUR të dëgjoja për çdo përvojë që keni pasur në komentet më poshtë! (:

Nëse e shijuat këtë përmbajtje dhe dëgjuat historinë time, ju lutemi shikoni dhe pajtohuni në http://1dayat-atime.com/ do të thotë shumë për mua! Faleminderit !