Njeriu që shpëtoi motrën time

Motra ime u birësua në një jetimore në Hefei të Kinës më 2 janar 1996, kur ishte 5 muajsh. Gazetat e birësimit shënuan emrin e saj si Jiang An Feng, një emër që i dha asaj nga jetimoreja, të cilën ne e ndryshuam në Lian.

Kur Lian u birësua, unë isha 6 vjeç dhe familja ime jetoja në Palatine, Illinois. Në atë kohë, mediat amerikane filluan së pari të mbulojnë Politikën Një Fëmijë në Kinë, e cila kishte rezultuar në një rritje të popullsisë së fëmijëve në jetimoret kineze. Prindërit e mi vendosën të birësonin një vajzë foshnje dhe u bashkuan me një grup amerikanë që lundrojnë procesin e birësimit në lindje.

23 vjet më vonë, motra ime dhe unë të dy jetojmë në Kaliforni. Ajo jeton në Irvine dhe unë jetoj në San Francisko.

Për vite me radhë, familja ime ka folur për të bërë një udhëtim në Kinë për të rigjetur rrugën që prindërit e mi morën për të birësuar motrën time dhe në tetor ne përfundimisht e bëmë të ndodhte. Të gjithë u takuam në San Francisko dhe u nisëm për në Pekin, nga i cili do të udhëtonim për në Hefei dhe përsëri do të ktheheshim.

Pekini ishte i jashtëzakonshëm. Ne vizituam Qytetin e Ndaluar dhe Sheshin Tiananmen, pamë trupin e ruajtur të Mao Zedong dhe u gjetëm në një fjalë të guximshme që nuk kishin parë shumë të huaj. Sidoqoftë, historia që dua të ndaj është zhvilluar në Hefei, ku ne kishim planifikuar pjesët më domethënëse të udhëtimit tonë.

Arritëm në Hefei pas 4 ditësh në Pekin. Në ditën tonë të parë atje, ne planifikuam të vizitonim të dy jetimoren tani të braktisura nga e cila ishte birësuar Lian dhe një jetimore të re, të modernizuar që e kishte zëvendësuar. Ne kishim rregulluar para kohe që një përkthyes kinez të quajtur Ding dhe një shofer të na shoqëronte gjatë kësaj pjese të udhëtimit tonë.

Ding erdhi shumë i rekomanduar nga anëtarët e tjerë të grupit me të cilët prindërit e mi kishin udhëtuar për të birësuar Lian. Ai u specializua për të ndihmuar fëmijët e birësuar dhe familjet e tyre nga e gjithë bota të rimarrin rrënjët e tyre në Kinë. Duke pasur parasysh natyrën e bisedave që shpresuam të kemi gjatë dy ditëve të ardhshme dhe pengesën e fortë gjuhësore në Hefei, nuk kishte asnjë mënyrë se si ta bënim dot pa të.

Pas prezantimeve, ne u nisëm për të vizituar jetimoren e braktisur dhe të shkatërruar nga e cila kishte ardhur motra ime. Kur prindërit e mi ishin në Hefei 23 vjet më parë, ata ishin të ndaluar të vizitonin jetimoren - kjo ishte hera e tyre e parë që e panë atë. Falë Ding, mësuam që së shpejti do të shkatërrohej dhe kishim planifikuar udhëtimin tonë vetëm në kohë.

Duke parë dyert e mbyllura të shtëpisë së kopshtit.

Më vonë atë ditë, ne u nisëm për në jetimoren e re, e cila ishte zhvendosur në periferi rurale të qytetit dhe ishte katërfishuar në madhësi. Na u dha një turne në objekt, i cili nganjëherë vinte nga zemra. Mësuam se që nga shfuqizimi i Politikës Një Fëmijë në vitin 2016, numri i fëmijëve në jetimoret kineze ka rënë ndjeshëm. Në të njëjtën kohë, popullsia që mbetet tani kryesisht përbëhej nga fëmijë me nevoja të veçanta, mendore dhe fizike.

Pas turneut, ne u futëm në një sallë konferencash me drejtorin e jetimoreve dhe iu dha mundësia të shikonim skedarin origjinal të krijuar për Lian kur ajo u prit. Për shkak të politikës së qeverisë, kjo dosje mund të shihet vetëm personalisht në jetimore. Ne e dinim që të flisnim me prindërit e tjerë birësues se kjo dosje mund të përmbajë informacion zbulues, kështu që ne e kishim parashikuar këtë moment.

Dosja e Lian ishte kryesisht e rrallë, por zbuloi vendndodhjen në të cilën ajo u braktis - portat e Sallës së Qeverisë së Qytetit Shuangdun - një zonë më rurale në periferi të Hefei.

Ne u rregulluam të vizitojmë vendndodhjen me Ding të nesërmen.

Të nesërmen në mëngjes, pasi udhëtuam një orë jashtë qendrës së qytetit të Hefei për në Shuangdun, u tërhoqëm drejt një kompleksi të madh qeveritar. Ding dhe shoferi ynë u konfirmuan për një moment, pas së cilës Ding shprehu se ishte i sigurt që kjo ndërtesë nuk mund të ishte zyra origjinale në të cilën u gjet Lian.

U drejtuam brenda dhe Ding iu afrua një tavolinë afër hyrjes së ndërtesës. Një grup punonjësish të qeverisë e shikuan, duke u mërzitur. Pas një çasti, fytyrat e tyre u ngrohën ndërsa Ding shpjegoi historinë tonë. Ata shkruan diçka në një copë letër dhe ia dorëzuan Ding.

Ai u kthye te ne dhe deklaroi se në fakt, zyra e qeverisë ishte transferuar në këtë vend vetëm një javë më parë. Zyra e vjetër e qeverisë, e cila kishte operuar rreth kohës kur u gjet motra ime, ishte vetëm një udhëtim i shkurtër larg.

Rreth 15 minuta më vonë, ne u gjetëm duke u përplasur rrugëve të një pjese të vjetër të qytetit. Ishte shumë larg nga zona moderne e qytetit ku po rrinim. Rrugët ishin të ngushta dhe të mbushura dendur - në disa zona të shtruara, në të tjera jo. Ding shikoi dritaren e adresave tona shqyrtuese të Buick ndërsa ndërtesat kaluan. Ai tregoi majtas dhe shoferi ynë u ngadalësua.

"Kjo është ajo," tha ai.

Makina u tërhoq në anën e rrugës dhe ne dolëm. Në të majtën tonë qëndronte një portë, pas së cilës ishte një pasazh që zbrazet në parkingun për atë që dikur ishin zyrat e qeverisë. Ne e kishim gjetur.

Porta kishte dy dyer të lashta prej hekuri, secila të zbukuruara me një luan të artë. Ata nuk dukeshin sikur ishin tërhequr të mbyllur në mjaft kohë. Në të djathtë të portës, 3 gra uleshin jashtë një dyqani të vogël që zhvishej me rrepë dhe i shtronte në tokë për tu tharë. Një qen i vogël u ul rreth njëzet metra në të majtë në diell, pa asnjë pronar në shikim. Në të dy anët e rrugës, disa banorë shëtisnin ndërsa kalonin këpucë me shina dhe motoçikleta që i drejtonin brirët.

Ne pimë në rrethinën tonë dhe imagjinuam që Lian të gjendej këtu 23 vjet më parë.

Porta siç shihet nga rruga (majtas) dhe porta e portës (djathtas). Rrëshqitjet rozë në postime tregojnë se zyra sapo kishte lëvizur vende.

Ne ecëm nëpër porta dhe në oborrin e brendshëm, duke parë ndërtesat e vogla që dikur strehonin pushtetin vendor. Ne bëmë edhe disa fotografi të tjera dhe pastaj dola përsëri në rrugë.

Ndërsa përgatiteshim të hipnim përsëri në makinë, udhëzuesi ynë filloi të bisedojë me gratë jashtë dyqanit, të cilët po na shikonin me interes. Ai bëri gjeste ndaj motrës sime dhe më pas ndaj pjesës tjetër, duke shpjeguar rrethanat që sollën një grup amerikanësh shumë jashtë vendit në një portë të vogël në Hefei rurale. Ngjashëm me përvojën tonë në zyrat e reja të qeverisë më parë, pasi dëgjuam historinë tonë, fytyrat e grave që rrinin jashtë dyqanit ngroheshin me buzëqeshje. Sidoqoftë, ata dukej se kishin shumë më tepër për të thënë.

Pas disa minutash bisedimesh, Ding u drejtua tek ne dhe shpjegoi se gratë thanë që ishte një burrë i moshuar që jetonte aty pranë që e kishte marrë atë vetë për të mbajtur një orë kujdes për foshnjat e braktisura në këtë portë ndër vite. Ai do t'i strehonte dhe do t'i dorëzonte në jetimore.

Si kujtesë, gjatë periudhës së Politikës Një Fëmijë, nivelet e braktisjes së fëmijëve ishin mjaft të larta. Sipas drejtorit të jetimoreve që kishim vizituar një ditë më parë, në kulmin e tij, kishte vetëm deri në 1000 fëmijë jetimë vetëm në Hefei. Kjo ishte një çështje e vërtetë, për të cilën publiku i gjerë ishte mjaft i vetëdijshëm.

Ding shpjegoi se sipas grave, plaku jetonte poshtë një rrugicë rreth 100 metra nga vendi ku qëndruam. Ai pyeti nëse do të ishim të interesuar të shëtisnim për të parë një vështrim në shtëpinë e njeriut që kishte shpëtuar kaq shumë fëmijë.

Ne shikuam njëri-tjetrin dhe nyja. Ne ishim skeptikë për gjetjen e shumë duke pasur parasysh dendësinë e rrugicave, por gjithashtu me vetëdije të mprehtë se një herë u ngjitëm përsëri në Buick, u nisëm për në hotelin tonë - duke përfunduar aventurën tonë në Hefei. Kështu, ne u drejtuam rrugës dhe zbritëm një rrugicë të poshtër në drejtimin e Ding.

Rrugica ishte baltë nga shiu i ditës së kaluar. Ndërsa ecnim, një mace e zezë dhe e bardhë na vinin në sy, ndërsa rrëshqiste sipër një pëlhure të madhe të mbushur me perime që thaheshin në diell. 20 metra para nesh, disa njerëz morën vesh me vete jashtë apartamenteve të tyre. Ndërsa u afruam, Ding thirri. Disa fjali u shkëmbyen dhe ai tregoi se ata e njihnin edhe plakun dhe se vendi i tij ishte në fund të rrugicës. Ai qeshi dhe shpjegoi se plaku dukej se ishte mjaft i njohur.

Një minutë më vonë, rrugica kryqëzoi një rrugë të vogël. Disa vendas u ulën në verandat e tyre duke na shikuar. Ding iu afrua një porte të vogël në krye të një oborri para nesh, duke kërkuar një adresë. Ndërsa veproi kështu, një burrë doli nga dyqani tjetër në shtëpi dhe të dy filluan të flasin.

"Kjo është shtëpia e plakut," tha Ding, duke shtrirë rrugën pas portës.

Ai vazhdoi shkëmbimin e tij me shokun tonë të ri ndërsa shikuam vendin e plakut. Ngjashëm me shtëpitë e tjera në zonë, ishte një strukturë njëkatëshe. Në oborrin e përparmë, kishte një krevat fëmijësh përkrah thikashve dhe materialeve të tjera të ndërtimit. Në derën e tij të përparme, kishte dy printime të fëmijëve të buzëqeshur dhe një shënim me personazhe kineze.

Shtëpia e plakut.

Ding vazhdoi të bisedojë me njeriun e ri, i cili po shpjegonte me padurim diçka me një bujë të madhe në fytyrë. Ndërsa ai e bëri këtë, fqinjët filluan të dalin nga shtëpitë e afërta dhe të na afrohen me huti dhe interes.

"Ky njeri ka shpëtuar rreth 40 foshnje," na tha Ding, i befasuar.

Një plakë e shkurtër dhe e stokuar në një këmishë të kuqe të ndritshme me një bisht poni, shtynte turmën në rritje dhe bërtiti diçka në kinezisht me një intensitet të tillë, saqë ne menduam se gjërat po merrnin një kthesë për keq.

"Oh im, ky burrë thotë 60 bebe, në fakt" stafoi Ding.

Burri u kthye drejt nesh dhe bërtiti fjalën kineze për gjashtëdhjetë përsëri, duke përdorur një gjest dore që ne supozuam se do të ishte gjashtëdhjetë.

Grupi i njerëzve pas nesh ishte rritur në diku rreth 20 deri në këtë kohë. Shumë vuri në telefon kamerat në drejtimin tonë, që ishte një përvojë e re dhe e papritur. Në rrugën pranë nesh, biciklistët ndaluan dhe një makinë u ngadalësua në një zvarritje për të parë.

Të gjithë dukej se e njihnin plakun.

Ende duke folur me burrin që na ishte afruar kur arritëm për herë të parë, shprehja e fytyrës së Ding ndryshoi.

"Plaku u dërgua dje në spital, ai nuk është mirë," tha ai.

Shprehjet e shqetësimit u lanë mbi fytyrat tona, por shoku ynë i ri filloi të flasë me ngazëllim përsëri për Ding.

"Ai do të donte të dinte nëse mund të na çojë në spital për të parë plakun," tha Ding.

Ne shikuam njeri-tjetrin dhe përsëri në Ding. Ne sqaruam që nuk e ndiejmë se do të ishte e përshtatshme të shqetësonim plakun, meqenëse ai ishte në spital. Ne as nuk prisnim ta takonim atë duke zbritur në këtë rrugicë, dhe të paktën në rastin tim, unë isha nervoz për ta bërë këtë.

Ding ia transmetoi këtë informacion përsëri shokut tonë, i cili dukej se e kuptonte. Ding gjithashtu tregoi se njeriu me të cilin ne po flisnim kujdesej për plakun, për këtë arsye ai e kishte ofruar.

E gjithë kjo tha, ne e pyetëm Ding nëse ai mund të marrë një foto nga ne me kujdestarin e plakut para shtëpisë para se të shkonim në rrugën tonë. Siç e bëmë kështu, turma e njerëzve që kishin mbledhur pas nesh të gjithë fotografi të fotografuara gjithashtu. Ishte surreal.

Fotografia jonë me kujdestarin dhe fqinjin e plakut.

U kthyem për t'u larguar dhe kujdestari u tubua edhe një herë. Ai këmbënguli që të shkojmë në spital. Ai premtoi se ishte vetëm një shëtitje e shkurtër larg.

Ende në mëdyshje, i sqaruam Ding se ne me të vërtetë nuk donim ta impononim. Ne e pyetëm Ding nëse ai mund të sqaronte sa i sëmurë ishte plaku dhe nëse do të fyenim kujdestarin duke mohuar kërkesën e tij. Ne gjithashtu kërkuam mjaft qartë rekomandimin e Ding, duke pasur parasysh natyrën dërrmuese të situatës dhe çdo nuanca kulturore që mund të ketë qenë në lojë.

Pas një momenti të bisedës me kujdestarin, Ding u kthye te ne me një rrëqethje.

"Ne duhet të shkojmë," tha ai.

Kështu që larguam.

Turma para shtëpisë së plakut ndërsa lamë.

U drejtuam mbrapa rrugicës nga kishim ardhur dhe lamtumirën për të gjithë.

E vërtetë për fjalën e kujdestarit, pasi ecëm 3 ose 4 blloqe poshtë rrugës, ku fillimisht kishim vizituar portën, mbërritëm në një spital të vogël, 5 katëshe, të vendosur në një oborr të ngulitur nga rruga. Ndërsa ecëm deri te dera e përparme, pamë se 2 anëtarët e turmës nga jashtë shtëpisë së plakut na kishin rrahur atje. Një burrë u ul në pjesën e tij të përparme duke bërë fotografi, ndërsa një tjetër u tërhoq me motoçikletën e tij dhe më pas ndiqte pas nesh në një distancë në këmbë.

Ne futëm në spital pas drejtimit të kujdestarit. Ai na bëri gjeste në ashensor, të cilin hipëm në katin e pestë. Kur dolëm jashtë, ne u përshëndetëm nga një stacion i vogël infermierësh, të cilit iu afruan Ding dhe kujdestari. Edhe një herë, Ding shpjegoi historinë tonë, e cila u prit me buzëqeshje nga infermierët.

Pas një çasti, Ding u kthye dhe tha që do të hynte së pari në dhomën e plakut për të siguruar që ishte e përshtatshme për ne të vizitonim. Duke pasur parasysh shqetësimin tonë të përgjithshëm dhe ankthin që rrjedhin nëpër venat tona, ne i thamë që do ta vlerësojmë.

Kujdestari, Ding dhe 2 infermieret hynë në dhomën e plakut rreth 50 metra poshtë sallës. Ne kemi dëgjuar duke bërtitur në kinezisht. Ne shikuam njeri-tjetrin dhe ktheheshim mbrapa sallës. Një infermiere doli nga dhoma dhe u tërhoq drejt nesh me një buzëqeshje të madhe në fytyrën e saj. Ajo na bëri thirrje drejt saj dhe në dhomë.

Ndërsa hymë, plaku ishte ulur në këmbë, këmbët rrëshqiteshin sipër anës së shtratit të tij, me sytë e tij të fiksuar te ne. Sapo u futëm, ai bërtiti diçka në gjuhën kineze përmes një rrëmujë të jashtëzakonshme të pikturuar nga një dhëmb i përsosur.

Ne u zhvendosëm në dhomë dhe drejt shtratit të tij, i cili ishte vendosur në pjesën e prapme të një dhome me tre shtretër. Në pjesën e pasme të dhomës, një derë dilte mbi një ballkon të vogël, ku rrobat vareshin për tu tharë.

Plaku qëndroi, i mbështetur nga kujdestari dhe menjëherë u zhvendos drejt motrës sime, duke kapur duart e saj. Ai shikoi në sytë e saj me një shprehje gëzimi të pastër dhe vazhdoi t'i fliste asaj në kinezisht.

Nga cepi i syrit tim, pashë lokalin që na kishte ndjekur me motoçikletën duke hyrë brenda në dhomë nga korridori dhe për të parë një foto në telefonin e tij.

Ding vuri një dorë mbi supin e plakut dhe bëri gjeste te secili prej anëtarëve të familjes sonë, duke na prezantuar si nëna, babai dhe vëllai i Lianit. Plaku mbërtheu i lumtur dhe vazhdoi të flasë.

Ding shpjegoi se plaku po thoshte se Lian dukej e shëndetshme dhe e bukur dhe rrethohej qartë nga një familje e dashur. Përkthimet e Ding zgjodhën më shumë se zakonisht gjatë këtij shkëmbimi, pasi plaku po fliste në një dialekt lokal që kujdestari ishte duke i përkthyer mandarinisht për Ding.

Gjatë gjithë këtij procesi, Ding filloi të flasë nëpër një grumbull gazetash që i ishin dorëzuar nga kujdestari nga çanta e plakut. Secila nga gazetat, të cilat datonin shumë vite larg dhe tregonin moshën e tyre, përmbante një artikull për plakun dhe përpjekjet e tij për të shpëtuar fëmijët e braktisur. Fotografitë e shumta treguan se ai mbante fëmijët që shpëtoi dhe u nderua nga qyteti për punën e tij.

Kujdestari sqaroi se plaku mbante me vete këto gazeta, sepse ato ishin pronat e tij më të çmuara. Ai gjithashtu sqaroi se plaku kishte ruajtur shumë më tepër edhe në shtëpinë e tij.

Plaku duke pozuar me një nga artikujt.

Kemi hasur në një foto të gazetës që e tregoi atë në vitet e tij të reja (na u tha që ai ishte tani 86 vjeç) në një kapelë leshi gri. Me ngacmim, kujdestari arriti në çantën e plakut dhe nxori të njëjtën kapelë, duke e futur mbi kokën e plakut me një rrokje.

Dhoma shpërtheu në të qeshura.

Plaku vazhdoi të shpjegojë historinë e tij, duke thënë se ai kishte humbur punën e tij si punëtor në fabrikë për shkak të punës që bëri për shpëtimin, strehimin dhe shpërndarjen e fëmijëve në jetimore. Ai shpjegoi se nuk kishte rëndësi, sepse ai e dinte se puna që po bënte ishte e rëndësishme. Ai në fakt kishte zbuluar rreth 100 fëmijë nga afër portës që kishim vizituar, të parën prej të cilave ai gjeti në vitin 1968.

Që kur ai kishte filluar punën e tij, ai ishte ribashkuar me 3 nga fëmijët — Lian shënoi të katërtin. Ai shpjegoi se duke parë Lian të lumtur dhe të shëndetshëm, ia bëri të gjitha ia vlen.

Ne kërkuam që Ding të shprehte mirënjohjen tonë të thellë ndaj plakut dhe të ritheksojë dashurinë që Lian ka sjellë në jetën tonë. Ai buzëqeshi me përulësi kur dëgjoi këtë nga Ding.

Para se të largoheshim, kërkuam të bënim një foto me plakun si familje. Ai u ngrit nga shtrati dhe bëri rrugën e tij drejt nesh, duke alarmuar kujdestarin e tij, i cili nxitoi në anën e tij. Ne e sanduiçuam atë mes nesh ndërsa Ding këmbeu disa foto.

Të gjithë së bashku.

Plaku u lodhur nga të gjitha eksitimet, kështu që ne i thamë edhe njëherë falënderimet tona. Ndërsa u kthyem për t'u larguar, lotët filluan të rrjedhin poshtë fytyrës së tij. Kujdestari i tij vuri një ngushtë rreth shpatullave të tij në ngushëllim dhe i gërryente butësisht në sytë e tij me një ind.

Dyshja ecnin me ne te dera e dhomës dhe tundëm lamtumirë kur ktheheshim te ashensori. Kujdestari na ndoqi për disa metra më shumë dhe ne e falënderuam që na nxiti të vizitonim plakun. Ai shpjegoi se kjo do të thoshte më shumë për plakun sesa mund ta imagjinonim.

Ne e morëm ashensorin përsëri në katin e parë me Ding dhe dolëm në rrugë. Ne qëndruam duke u ndezur në rrezet e diellit, të çuditshëm por përtej falënderimeve për serinë krejtësisht të paparashikueshme të ngjarjeve që kishin shpalosur gjatë 45 minutave të fundit.

Ne u ngjitëm përsëri në Buick, i cili ishte ende i parkuar nga porta ku Lian ishte gjetur dhe u nisëm për në hotelin tonë.

Disa javë më vonë pasi u kthyem në SHBA, arritëm në Ding me një grusht pyetjesh në lidhje me kohën tonë së bashku. Ne ishim të interesuar të regjistronim sa më shumë detaje, a duhej të ktheheshim ndonjëherë.

Më e rëndësishmja, ne e kuptuam që ne nuk e kishim shkruar emrin e plakut gjatë kohës në spital, kështu që ne e pyetëm nëse Ding mund të shikonte përmes fotove që do të bënim nga artikujt e gazetave kineze për të na ndihmuar ta gjejmë atë.

Një ditë ose më vonë, Ding u kthye te ne dhe na tha që emri i plakut ishte Liu Qing Zhang (刘庆 章), por që sipas gazetave, vendasit thjesht e quanin atë "Buda i gjallë".